Рейтинг університетів у Польщі або як допомогти собі у виборі університету

9 Серпня 2021
Posted in
9 Серпня 2021 Eurostudent

Допомога у виборі університету

Щороку тисячі випускників середніх шкіл стоять перед вибором університету, задаючись при цьому питаннями:в якому університеті вони знайдуть ті напрямки навчання, які їх цікавлять, який університет має найкращий кадровий склад викладачів, чи проводить він закордонний обмін студентами або має контакти зі світом бізнесу.

У Польщі різні заклади намагаються класифікувати університети за якістю освіти,результатами наукових досліджень, інфраструктурою та доброзичливим ставленням до студентів. Майже кожен такий незначний рейтинг містить спрощення та деякі неточності, тому на їх основі важко робити об’єктивний вибір. Існує лише один суттєвий , заснований на об’єктивних критеріях, хоча і не без недоліків, рейтинг вищої освіти в Польщі, який підготовлений освітнім порталом «Перспективи» ( ”Perspektywy” ) www.perspektywy.pl.Коли перед вами стоїть вибір навчання у Польщі, варто поглянути саме на цей рейтинг, щоб з’ясувати, який університет дійсно дбає про науковий розвиток, забезпечує вищу якість викладацького складу, реалізує міжнародне співробітництво або має дуже хорошу інфраструктуру.

Портал ”Perspektywy”

„Perspektywy” – це портал, який найбільше та найповніше формує думку щодо освіти у Польщі. Він займається вищою освітою та освітою на середньому рівні (технікуми

та середні школи). Крім того, це найбагатше джерело інформації про заклади освіти в Польщі, і що цікаво, портал займається як державною, так і приватною освітою (державні та приватні школи). Тут ви знайдете не лише бази даних університетів та середніх шкіл, а також зможете прочитати цікаві статті про навчання у Польщі, новини про процеси набору кадрів, описи багатьох університетів, інформацію про зміни у законодавстві, цікаву інформацію з ринку освітніх послуг. Портал також має англомовний розділ, де ви можете знайти цікаву інформацію про навчання у Польщі. Все це може полегшити вибір установи, де ви хотіли б навчатися. „Perspektywy” – це бренд, визнаний у світі. Будучи першим у національному рейтинзі, він отримав престижний сертифікат якості, затверджений IREG, присуджений міжнародною організацією IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence ( спостереження за академічними рейтингами та якістю), заснованою групою творців та аналітиків університетських рейтингів в усьому світі.

Рейтинг від порталу „Perspektywy”

Рейтинг університетів

Рейтинг є дуже важливим , тому він ретельно розроблений зусиллями порталу ” Perspektywy”.

Це найбільш комплексний та повний аналіз польського освітнього ринку, завдяки якому ви дізнаєтесь, які заклади освіти є найкращими у Польщі. Рейтинг створюється на основі даних, зібраних не тільки міністерством (у системі POLON), а й зі шкіл у державних та непублічних університетських реєстрах, що підтверджує їх правдивість та повноту. Ось чому рейтинг університетів, підготовлений порталом ”Perspektywy”, може бути для вас джерелом інформації про польські університети.

Рейтинг – це безпосередньо кілька окремих способів оцінки університету, що містить в собі різні класифікації та категорії. У ньому ви знайдете:

• рейтинг академічних університетів, тобто університетів, які проводять наукову та дослідницьку діяльність (там ви знайдете державні та приватні освітні установи, які входять в першу сотню найкращих). На оцінку впливають 7 оцінюваних сфер : наукова ефективність (28% оцінки), науковий потенціал (15%), інтернаціоналізація (15%), місце випускників на ринку праці (12%), престиж університету (12%) , умови навчання (10%), інновації (8%);

• рейтинг приватних університетів (тут ви знайдете оцінку як визнаних недержавних університетів, що проводять наукові дослідження і орієнтовані на міжнародну співпрацю, так і університетів, які у своїй діяльності орієнтовані на дидактичний процес, практичність навчання та створення найкращих умов для навчання студентів). Рейтинг презентує 50 найкращих університетів Польщі. На оцінку впливають 6 оцінюваних сфер: науковий потенціал (30% оцінки), місце випускників на ринку праці (25%), інтернаціоналізація (15%), умови навчання (15%), престиж (10%), інновації ( 5%);

• рейтинг державних професійно-технічних університетів (тобто університетів, які проводять лише дидактику і не орієнтовані на науковий розвиток). На оцінку впливають 5 оцінюваних сфер: науковий потенціал (35% оцінки),місце випускників на ринку праці (30%), інтернаціоналізація (15%), умови навчання (10%), престиж (10%);

• Рейтинг університетів за типами, відповідно до типів університетів у Польщі. Рейтинг виділяє такі категорії шкіл, як університети, економічні ,технічні, медичні, сільськогосподарські та педагогічні заклади освіти, без поділу на приватні та державні .

Рейтинг за групами критеріїв є цікавою презентацією результатів, отриманих університетами. Насамперед це класифікація за окремими критеріями, наприклад, престиж, академічна сила, інтернаціоналізація чи умови навчання, без поділу на приватні та державні заклади

Варто наголосити, що все більше приватних університетів успішно конкурують із державними. Навчальні заклади з першої двадцятки недержавних університетів часто оцінюються вище, ніж державні, і є навіть такі, де процес навчання створює значно кращі умови для розвитку студентів та відкриває більші перспективи для їх випускників. Наприклад, найкращим економічним університетом Польщі у 2021 році став приватний навчальний заклад Академія Леона Козьмінського у Варшаві, залишивши позаду такі державні університети, як Економічний університет у Варшаві, Познані та Вроцлаві.

Рейтинг напрямків навчання

Портал «Перспективи» готує окремий рейтинг навчальних напрямків, поділених на категорії. Він є невід’ємною частиною рейтингу університетів (створюється на основі тих самих даних), що містить упорядковану інформацію про найпопулярніші напрямки навчання у польських академічних університетах (державних та приватних). Рейтинг оцінює 70 напрямків навчання у дев’яти галузях, зокрема гуманітарні, соціальні, економічні, точні, природні, технічні, медичні, сільськогосподарські, лісові й ветеринарні та навіть теологічні науки. Урейтингу відсутні лише спеціальності художнього спрямування. Напрями навчання оцінюються за тими ж критеріями, що й університети, тобто науковий потенціал, дидактичний потенціал, місце випускників на ринку праці, інтернаціоналізація, умови навчання, престиж (іноді враховуються додаткові випускні іспити на напрямках навчання, наприклад, медичні іспити)

Рейтинг середніх шкіл

Окремими є рейтинги середніх шкіл Польщі. Вони можуть бути хорошим джерелом інформації про навчальні заклади середньої освіти (середні школи та технікуми) для людей, які хочуть вибрати навчальну установу в Польщі для себе чи своїх дітей. Кожен рейтинг створюється окремо для загальноосвітніх закладів, тобто середніх шкіл, і окремо для закладів, після яких випускник набуває професії, тобто технікумів. Звичайно, після закінчення кожного з цих видів закладів можна розпочати навчання у вищому навчальному закладі в Польщі, якщо ви здали так звану «матуру”, тобто державний іспит після закінчення школи.

Щодо середніх шкіл рейтинг базується на кількох різних критеріях, а саме: рейтинги середніх шкіл та технікумів створюються як загальний рейтинг серед усіх навчальних закладів середньої освіти (враховуються три критерії: успіх навчального закладу на олімпіадах, результати державного іспиту з обов’язкових предметів та додаткових , а в технікумах також результати професійного іспиту), рейтинг державного іспиту (на основі результатів державного іспиту), рейтинг олімпійських шкіл (тобто, які досягли успіхів на олімпіадах), рейтинг воєводства. Також для середніх шкіл створюється додатковий рейтинг шкіл Варшави.

У підсумку слід зазначити, що варто переглянути рейтинги порталу « Perspektywy», адже на додаток до представлених портал організовує додаткові рейтинги, такі як рейтинг MBA або ліценціату/ступеня інженера. Кожен університет у Польщі прагне бути доданим до рейтингу у відповідній йому категорії та посісти найвище можливе місце.

5 кроків до вибору університету для вас

1. Варто проаналізувати рейтинги шкіл аналітично : слід заздалегідь визначити, що для вас важливо (місто, напрямок чи, напевно, можливість участі в програмі Еразмус +), важлива не тільки позиція в рейтингу, іноді варто дивитись на окремі критерії.

2. Не приймайте рішення про навчальний заклад виключно на їх основі, рейтинг – це лише підтримка, ставтеся до цього як до одного із багатьох критеріїв вибору університету, визначте їх заздалегідь.

3. Перегляньте веб-сайти університетів, які вас цікавлять. Там ви знайдете інформацію, якої немає в рейтингах.

4. Запитайте у своїх друзів, вони також можуть мати цікаву інформацію, ніщо так не допомагає, як досвід інших людей.

5. Скористайтеся послугами професіоналів, зверніться до когось, хто знає польські університети і допоможе вам у остаточному виборі та у поданні заявки.

 

 

Якщо вас цікавить додаткова та більш детальна інформація про рейтинг, напишіть нам у коментарі або безпосередньо на електронну адресу Eurostudent: office@eurostudent.org

Facebook
Instagram