Продовження терміну чинності віз і карт побуту

6 Жовтня 2022
Posted in Новини
6 Жовтня 2022 Eurostudent

Про візи та інші документи, дата чинності яких припадає на термін після 24 лютого 2022

Нагадуємо, що – відповідно до законодавства – продовжено термін чинності польських внутрішніх віз, також для студентів

1️⃣Спеціальний Закон «Про допомогу громадянам України» передбачає, зокрема, продовження терміну чинності польської внутрішньої візи до 31 грудня 2022 р. Йдеться про громадян України, які отримали візу, де останній день перебування в Польщі (на підставі внутрішньої польської візи) припадає на термін після 24 лютого 2022 р.

З огляду на те, що на території України триває війна, отримання польської візи значно ускладнене. Робота Посольства РП в Києві, а також Генеральних консульств РП у Харкові, Луцьку, Одесі й Винниці надалі тимчасово припинена.

Розглядом клопотань про видачу візи зараз займається лише Генеральне консульство РП у Львові. Його робота обмежена, і консульство не може займатися – в поточному режимі – розглядом усіх заявок.

Польща хоче мінімізувати наслідки цих обмежень, а також надати громадянам України можливість подальшого легального перебування в Польщі. Мова про те, щоб громадяни України не були зобов’язані їхати в Україну для отримання нової візи.

бесплатная Бесплатное стоковое фото с лак, польша Стоковое фото

Відповідно до закону «Про допомогу громадянам України», якщо останній день перебування громадянина України на території Республіки Польща – на підставі внутрішньої польської візи – припадає у термін, починаючи від 24 лютого 2022 р., термін перебування на підставі тієї візи, а також її чинності, продовжується.

Це відбувається автоматично, відповідно до законодавства (не треба полагоджувати будь-яких формальностей) – термін продовжено до 31 грудня 2022 р.

Віза, термін чинності якої продовжується таким чином, не дає права на перетин кордону РП з метою наступного повернення до Польщі (є лише право на виїзд).

Винятком є внутрішні польські візи, що видаються українським водіям, які виконують міжнародні перевезення.

2️⃣ Громадяни України користуються також іншою можливістю, що тягне за собою продовження терміну дії виданої польської внутрішньої візи – відповідно до законодавства.

Ця можливість пов’язана із тим, що на території Республіки Польща наявний стан епідемічної загрози (він триває зараз) або стан епідемії. Введення або відкликання цих станів оголошує міністр охорони здоров’я.

Зараз чинні положення Закону «Про особливі рішення, пов’язані із запобіганням, протидією та боротьбою із COVID-19, з іншими заразними захворюваннями, а також із кризовими ситуаціями, що викликані ними» від 2 березня 2020 р. Відповідно до нього, до усіх іноземців, які перебувають у Польщі, застосовується одне правило.

Якщо останній день перебування на підставі внутрішньої польської візи (йдеться про останній день допустимого перебування, вказаний у наклейці із візою) припадає на день, коли в Польщі наявний стан епідемічної загрози або стан епідемії, цей термін, а також термін чинності візи продовжуються на період до 30 днів від дати відкликання того стану, що був останній.

Також у цьому випадку право на перебування на території Республіки Польща продовжується відповідно до законодавства. В паспорті іноземця не вміщується наклейка із візою, що дає право на перетин кордону у період, на який продовжено термін чинності візи.

#польськівізи #євростудент_вартознати

Джерело: https://www.gov.pl/web/udsc/przypominamy—przedluzenie-wiz-krajowych-z-mocy-prawa-obywatelom-ukrainy-w-tym-studentom#UA

 

Facebook
Instagram