Великдень у Польщі

8 Квітня 2023
Posted in Новини
8 Квітня 2023 Eurostudent

Великдень завершує період Великого посту. Це довгоочікуваний час сімейного тепла та любові. Великдень, як і Різдво, має неймовірне значення та свої особливості святкування.

Давайте познайомимось трішки детальніше з польськими традиціями.

Передусім – найінтенсивніший період – Великий тиждень починається у Вербну неділю і закінчується Воскресінням Христовим у Великдень. Всі звичаї цього тижня є сумішшю християнських і язичницьких традицій. Настання Великого Тижня означає, що прийшов час духовно підготуватися до воскресіння Ісуса.

• Прикрашаємо будинок

Однією з форм підготовки до свята Великодня є домашнє прибирання. Це роблять не лише для того, щоб квартира сяяла чистотою. Святкове прибирання стало традицією, оскільки це символ усунення з дому всіх слідів зими, заодно зла і хвороб, і очікування весни. Після цього в Польщі існує традиція декорування будинку зайчиками, ягнятами, зеленню та іншими символами свята.

• Розпис яєць

Незадовго до Великодня настає час творчого та одного з найприємніших великодніх звичаїв: розпису великодніх яєць. У минулому вважалося, що пофарбовані природним шляхом (наприклад, у цибульному відварі) яйця мають магічну силу і можуть виліковувати хвороби.
Однією з великодніх традицій є приготування страв із яєць. Великдень без них, як Різдво без ялинки.

• Великодній кошик

У Велику Суботу зазвичай вранці освячують їжу. В даний час до церкви приносять досить символічні продукти – такі, які розмістяться у невеликому кошику. До них відносяться: яйця (символ нового життя), ковбаси (символ родючості), хрін (символ достатку) та сіль (символ очищення від зла). У минулому благословлялося набагато більше їжі. Все, що сім’я мала намір з’їсти на великодній сніданок.

У деяких регіонах поширена традиція ховати у саду кошики з солодощами, які у день свята шукають дітлахи. Вважається, що це подарунок від великоднього зайця. До речі, на Великдень у Польщі дарують один одному невеликих зайчиків – їстівних або декоративних.

• Випічка

Традиційні для української культури паски тут не печуть, але кекси, прикрашені мигдалем, сухофруктами та горіхами, марципанові коржики та великодні «бабки» однозначно є незмінним символом польського Великодня

• Святковий стіл

Як і кожному польському святу, Великодню передує ретельна підготовка до свята смаків. Після тривалого посту людина, яка очистилася, може розраховувати на достаток страв на польському столі.
Найважливішим прийомом їжі на Великдень є сніданок, під час якого їдять священні продукти. Трапеза починається зі звичаю розділити освячене яйце. Після цього на столі з’являється, суп журек або білий борщ. На Великдень готують м’ясні паштети, фаршировані яйця і рулети із них Популярна також різна випічка. Наприклад, мазурек (пиріг із пісочною основою), маківники, сирники, пряники.

• Мокрий понеділок

Великий понеділок (другий день Різдва) очікується, особливо наймолодшими, мокрий понеділок, інакше відомим як Śmigus-Dyngus. Звичай обливати людей водою сягає язичницьких часів, хоча в минулому Смігус і Дінгус були окремими обрядами.
В даний час діти можуть купити спеціальні спреї або пластиковий пістолет і як забаву обливати один одного водою. У деяких сім’ях також існує традиція будити домочадців уранці холодною водою. Проте ця традиція має і позитивне підґрунтя – бути мокрим під час Смігус-Дингуса віщує щастя.

Facebook
Instagram